استفاده از گرین وال یا دیوار سبز که با نام‌های دیگری از جمله دیوار زنده یا باغ عمودی نیز شناخته می‌شود، اخیرا روند رو به رشدی در طراحی فضاهای مختلف داشته است. به کار بردن دیوارهای سبز در طراحی داخلی، طراحی بالکن، طراحی نما و طراحی محوطه با گنجاندن طبیعت زنده در محیط شهری علاوه بر ایجاد جذابیت بصری بیشتر، مزایای دیگری نیز دارد.

انواع دیوار سبز می‌توانند متناسب با فضای داخلی یا خارجی ساختمان طراحی شوند. می‌توان گفت که تقریبا برای هر فضایی یک دیوار سبز مناسب وجود دارد. اما طراحی گرین وال چگونه انجام می‌شود؟ کاربرد دیوار سبز چیست؟ و چگونه می‌توان بهترین نوع آن را برای فضای مورد نظر انتخاب کرد؟ اگر به دنبال پاسخ این پرسش‌ها هستید، مطلب امروز هوم استایل را از دست ندهید.

طراحی-گرین-وال
تصویر شماره 1 – طراحی گرین وال با توجه به فضای شما و ابعاد متناسب با آن انجام می‌شود.

دیوار سبز چیست؟

به طور کلی می‌توان دیوارهای سبز را سازه‌هایی عمودی تعریف کرد که انواع مختلفی از گیاهان به آن‌ها متصل می‌شوند. از آنجایی که گل‌ها و گیاهان برای رشد به خاک و آب نیاز دارند، دیوارهای سبز معمولا دارای سیستم‌های آبیاری داخلی هستند.

باید اشاره کنیم که دیوار سبز با نمای سبز متفاوت است. در گرین وال محیط رشد روی سطح یا ساختار دیوار قرار دارد. در حالی که در نمای سبز گیاهان معمولا ریشه در زمین دارند. تفاوت دیگر این دو سیستم در این است که نماهای سبز در بیشتر موارد به مدت زمان زیادی برای رشد و پوشاندن دیوار نیاز دارند. اما گیاهان دیوارهای سبز می‌توانند از قبل رشد کرده باشند و تنها در محل مورد نظر نصب شوند.

کاربرد دیوار سبز و مزایای آن

داشتن دیوارهای سبز که فضا را زنده و دلباز می‌کنند مزایای زیادی دارد. رنگ سبز گیاهان، طراوت و شادابی را به فضاهای داخلی و خارجی ساختمان‌ها وارد می‌کنند. همچنین این دیوارها می‌توانند گزینه‌هایی برای کشاورزی و باغبانی در محیط شهری در اختیار افراد قرار دهند.

در مجموع این دیوارهای زنده می‌توانند روحیه افراد را بهتر کرده و به شادتر شدن آن‌ها کمک کنند. علت این امر نیاز ذاتی ما به ارتباط با طبیعت است. استفاده از عناصر طبیعی در طراحی شهری و آپارتمان‌ها خلق و خوی ما را بهبود می‌بخشند. همچنین مطالعات بسیاری نشان داده‌اند که ارتباط با طبیعت می‌تواند رفتارهای منفی مانند پرخاشگری، استرس و اضطراب را تا حد زیادی کاهش دهد.

گرین وال بابل مدل خانه کوچک
گرین وال بابل مدل خانه کوچک

از طرف دیگر این دیوارها تاثیر مثبتی بر سلامت جسمی افراد نیز دارند. گرین وال با بهبود کیفیت هوا، فضای سالم‌تری برای زندگی ایجاد می‌کند.

مزیت دیگر دیوارهای سبز عملکرد آن‌ها به عنوان عایق صوتی است. این دیوارها با جذب سر و صدای بیرون محیط آرامش‌بخش‌تری در داخل خانه‌ها یا ادارات به وجود خواهند آورند.

انواع دیوار سبز

همان‌طور که اشاره شد دیوارهای سبز انواع مختلفی دارند. شناخت انواع مختلف گرین وال می‌تواند به شما در انتخاب بهتر آن‌ها کمک کند. در ادامه به برخی از مهم‌ترین انواع این دیوارها می‌پردازیم.

انواع-دیوار-سبز
تصویر شماره 2 – برخی از انواع دیوار سبز مناسب استفاده در فضاهای شهری هستند که به طراوت بیشتر محیط کمک می‌کنند.

گرین وال برای فضاهای داخلی و خارجی

یکی از تقسیم‌بندی‌ها در انواع دیوارهای سبز با توجه به محل استفاده از آن‌ها انجام می‌شود. بسته به فضای مورد نظر می‌توان در طراحی گرین وال از متریال‌ها و گیاهان مختلف استفاده کرد. دیوارهای سبزی که در فضاهای باز مورد استفاده قرار می‌گیرند در درجه اول یک عنصر بصری مهم هستند. دیوارهای سبز خارجی، فضای سبز را به محیط شهری وارد می‌کنند. از طرفی این دیوارها می‌توانند با کاهش دمای محیط، جذب آب باران و عملکردی مشابه عایق، هزینه‌های مصرف انرژی را کاهش دهند.

دیوارهای سبز داخلی از نظر ابعاد نسبت به دیوارهای خارجی محدودیت بیشتری دارند. در واقع طول و عرض گرین وال باید با فضایی که در آن قرار می‌گیرد متناسب باشد.  

گرین وال بر اساس اندازه و شکل

طراحی گرین وال در ابعاد و اندازه‌های مختلف ممکن است. به طور کلی نگهداری مدل‌های عریض از مدل‌های بلند، ساده‌تر است. اما با توجه به فضای خود می‌توانید گزینه‌ای متناسب را سفارش دهید.

شکل این دیوارها معمولا مستطیل یا مربع است. زیرا ساخت اشکال دایره‌ای و گرد با متریال‌های فلزی یا پلاستیکی سخت‌تر است. در طراحی گرین وال متریال‌ فلزی یا پلاستیکی به عنوان قاب یا چارچوب به کار می‌روند. 

کاربرد-دیوار-سبز
تصویر شماره 3 – از مزایای به کار بردن دیوار سبز در بالکن‌ها علاوه بر تصفیه هوا، می‌توان به کاهش استرس و اضطراب نیز اشاره کرد.

ساختار دیوارهای سبز

گیاهان در دیوارهای زنده برای ریشه زدن به یک محیط رشد مناسب نیاز دارند. این محیط رشد معمولا روی یک ساختار اصلی قرار می‌گیرد. این ساختار همراه با سیستم آبیاری، مجموعه دیوار سبز را تشکیل می‌دهند. سیستم‌های اصلی گرین وال را می‌توان به 4 دسته کلی تقسیم کرد. این چهار دسته عبارتند از:

سیستم مدولار: در سستم مدولار گیاهان در گلدان‌هایی مشابه قرار می‌گیرند و سپس روی چارچوب نصب می‌شوند.

سیستم نمدی یا حصیری: در این روش محیط کشت در حصیرها یا نمدهایی که روی قاب اصلی نصب شده‌اند، قرار دارد. این سیستم برای فضاهای داخلی مناسب است.  

دیوار سبز هیدروپونیک: یک روش جدید برای طراحی گرین وال است. در محیط کشت این سیستم از خاک استفاده نمی‌شود. تمام مواد معدنی مورد نیاز گیاهان از طریق آب به ریشه آن‌ها می‌رسد. 

سیستم کابلی: این سیستم از تعدادی کابل فلزی ساخته می‌شود که بر روی چارچوب دیوار سبز نصب می‌شوند. گیاهان رونده درون گلدان‌هایی کشت می‌شوند و به کمک این کابل‌ها به رشد خود ادامه می‌دهند.

در مطلب امروز به تعریف و معرفی کاربردها و مزایای دیوارهای سبز پرداختیم. استفاده از گرین وال روش مناسبی برای افزودن فضای سبز به ادارات، خانه‌ها و آپارتمان‌های امروزی است. در بخش محوطه سازی فروشگاه هوم استایل می‌توانید انواع لوازم ایجاد فضای سبز و محوطه سازی از جمله دیوار سبز را بیابید. خرید یک گرین وال مناسب می‌تواند محیط داخلی یا خارجی منزل شما را دگرگون کند و فضای دلچسب و دلپذیری را برای شما به ارمغان آورد.