در مطالب قبلی هوم استایل راجع به کفپوش بتنی به عنوان یکی از انواع پوششهای کف پرطرفدار صحبت کریم و چگونگی طراحی و اجرای آنها را به طور مفصل بررسی نمودیم. در این مطلب قصد داریم به بهترین روشهای نگهداری کفپوش بتنی بپردازیم. به طور کلی تمام انواع پوششهای کف به نگهداری و مراقبت نیاز دارند و اگر از روشهای صحیح و اصولی در مراقبت از آنها استفاده شود، دوام بیشتری خواهند داشت. برای آشنایی با این روشها تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
ایرادات و مشکلات نگهداری کفپوش بتنی
مهمترین مشکلاتی که در اجرا و نگهداری تایل بتنی ایجاد میشوند، بر اثر عدم رعایت الزامات زیرسازی و دستورالعمل نصب است. برخی از این مسائل عبارتند از:
- ناپاکیزگی سطح و عدم نفوذ آبهای سطحی
- نشست کردن
- فرورفتگی ناشی از عبور خودرو
- شکستگی (گسل) سطحی
- آسیب دیدگی سطح کفپوش
- آسیب دیدگی لبههای مهارکننده سطح کفپوش شده
- افزایش و کاهش فواصل بین کفپوشها
- ازبین رفتن ماسه بادی پرکننده فواصل
- خزش افقی
ناپاکیزگی سطح و عدم نفوذ آبهای سطحی
در مواقعی که نوع و دانهبندی ماسه بادی پرکننده فواصل و نشیمنگاه به درستی انتخاب و مصرف نشود و یا از سیمان به عنوان دوغاب در مرحله نهایی استفاده شود و همچنین به علت کثیف شدن و جرم گرفتن درز بین کفپوشها در گذر زمان، آبهای سطحی به خوبی نفوذ نمیکنند. جمعشدگی آبها در سطح تایل بتنی موجب نارضایتی میشود.
برای رفع این مشکل و نگهداری بهتر کفپوش بتنی لازم است یک هفته پس از اتمام نصب، تست نفوذ آب انجام شود. تکرار این تست هر سال یکبار قبل از شروع فصل بارندگی توصیه میشود.
نشست کردن تایل بتنی
مشکل نشست کردن کفپوش معمولا ناشی از نامناسب بودن مقدار فشردگی بستر و لایه اساس است. نشست کفپوش بتنی میتواند با شدت مختلف در لبهها یا محیط میانی رخ دهد.
نگهداری کفپوش بتنی در برابر فرو رفتگی ناشی از عبور خودرو
این ایراد در اثر نامناسب بودن زیرسازی رخ میدهد. فرو رفتگی میتواند ناشی از استفاده از مصالح نامناسب و کم بودن فشردگی سطح باشد. برای تعیین شدت این عدم انطباق باید در طول مسیر راست 3 متری، اندازهگیری صورت گیرد.
شکستگی (گسل) سطحی
وقتی کیفیت ماسه بادی لایه نشیمنگاهی نامرغوب باشد و یا به خوبی توسط کمپکتور به صورت یکنواخت فشرده نشود، این مشکل در نگهداری کفپوش بتنی بروز میکند.
آسیب دیدگی سطح کفپوش بتنی
ایراد آسیب دیدگی سطح بیش از هر چیز به کیفیت کفپوش تولید شده بستگی دارد. چنانچه لایه رویه کفپوش سیلیسی نبوده و یا فشردگی مطلوب بافت کفپوش با استفاده از روش پرس-ویبرهای به دست نیامده باشد و یا هنگام تولید کفپوش، از مصالح نامرغوب و حاوی مواد جاذب آب مانند خاک رس استفاده شده باشد، آسیب سطح ممکن است رخ دهد. در اثر بارگذاری و یا تغییرات جوی مثل کاهش و افزایش دما ایرادات سطح کفپوش با درجات شدت متفاوتی بروز خواهند کرد.
این ایراد عبارتند از: قلوه کن شدن، پوسته پوسته شدن، شن زدگی و ترک خوردگی. در صورت مشاهده این ایراد باید کفپوش معیوب با کفپوش جدید جایگزین شود.
آسیب دیدگی لبههای مهار کننده کفپوش
زمانی که لبههای مهار کننده به خوبی اجرا نشوند ممکن است در سطح کفپوش بتنی، خزش، جابهجایی، شکستگی و از هم گسیختگی فواصل ایجاد شود. در نتیجه این ایراد باعث بازش شدن فواصل بین کفپوشها و از دست رفتن ماسه بادی بین آنها خواهد شد. این مشکل لق شدگی تایلها، نفوذ آبهای سطحی و شسته شدن ماسه بادی نشیمنگاهی را به دنبال خواهد داشت و در نهایت ساختار خیابان یا معبر کفپوش شده از هم خواهد پاشید.
افزایش و کاهش فواصل بین کفپوشها
استفاده از ماسه بادی نامناسب، عدم اجرای مرحله فشردهسازی سطح، پرشدگی کاذب فاصلهها و موارد مشابه موجب تغییر در اندازه فواصل میشود. افزایش درز بین کفپوشها عاملی است که در نگهداری کفپوش بتنی اهمیت بسیاری دارد. این عامل میتواند در بروز ایراداتی مانند چرخش، خزش، لق شدگی، نفوذ مواد و ذرات زائد و احتمالا رویش گیاه و موارد مشابه موثر باشد.
از بین رفتن ماسه بادی پرکننده فواصل در نگهداری کفپوش بتنی
ماسه بادی پرکننده فواصل، علاوه بر ایجاد یک سطح یکپارچه باعث انعطافپذیری آن نیز میشود. به طوری که بارهای وارده را به صورت یکنواخت و خفیف شده توزیع میکند و از شکستگی و خزش سطحی جلوگیری به عمل میآورد. چنانچه کیفیت و دانهبندی مطلوب ماسه بادی تامین نشود و یا مرحله کوبش و فشردگی به خوبی اجرا نگردد، در اثر فشار آب، حرکت خودرو و بارگذاری و جاری شدن آبهای سطحی بخشی از این ماسه شسته خواهد شد و در نتیجه منفذی برای نفوذ مواد زائد و فرصتی برای رویش گیاهان فراهم خواهد آورد.
برای حل این مشکل لازم است که ضمن تمیزکاری سطح مجددا از ماسه بادی مناسب استفاده و کوبش و فشردهسازی اجرا شود.
خزش افقی
اگر در اجرای کفپوش بتنی لبههای نگهدارنده ضعیف باشند، کیفیت مصالح بادی نشیمنگاه و پرکننده فواصل مناسب نباشند یا میزان فشردگی لایه نشیمنگاهی و رویه به خوبی انجام نشود، هرگونه جابهجایی به عنوان ایراد و نامنطبقی خزش افقی شناسایی میگردد.
برای حل این مشکل در کفپوشها باید لایه ماسه بادی نشیمنگاهی با نوع مرغوب و استاندارد جایگزین شود. مراحل فشرده کردن به دقت انجام و کفپوشهای معیوب جایگزین گردند.
نگهداری و تعمیرات اولیه کفپوش بتنی
لازم است یک هفته بعد از اتمام مرحله نصب کفپوش کلیه فواصل و درزها از نظر پرشدگی صحیح با ماسه بادی، مورد بازرسی چشمی قرار گیرند. این اقدام باید تا سه ماه حداقل به فاصله هر دو هفته یکبار تکرار شود. مواضعی که پرشدگی فواصل آنها دچار نقص شوند باید ترمیم گردند. چنانچه دستگاه کامپکتور در دسترس نباشد پس از تنک سازی ماسه بادی مناسب، باید به وسیله «کوبه دستی» عمل کوبش و ترمیم سطح انجام شود.
با گذشت زمان، خصوصا در اوایل فصل بهار، ممکن است به دلیل نفوذ خاک به فواصل و درزها، رویش علف هرز مشاهده شود. در این صورت باید علفهای هرز به سرعت معدوم شوند.
انبار کردن کفپوشهای اضافی
به منظور ترمیم و اصلاح آتی برخی از کفپوشهای معیوب، بهتر است مقادیری از کفپوشهای استفاده نشده، ذخیره و انبار شود. این پیشبینی از آن جهت حائز اهمیت است که ممکن است به دلیل دشواری احتمالی در تامین، نداشتن صرفه اقتصادی در خرید و حمل یا عدم تطابق رنگ رویه، مشکلاتی برای تسریع در فرایند ترمیم و نگهداری کفپوش بتنی ایجاد شود. پیشنهاد میشود برای پروژههای بزرگ 1 تا 3 درصد مقدار به کار رفته در متراژ سطح کل، ذخیره احتیاطی در نظر گرفته شود.
پوشش جلا دهنده و تمیزکاری کفپوش
به عنوان بخشی از نگهداری کفپوش بتنی میتوان از ترکیباتی مانند سیلیکون، آکریلیک و فلئورسیلیکا برای پایداری و جلای بهتر رنگ رویه استفاده نمود. عمر این پوششها معمولا بین 1 تا 3 سال است. بهترین پوشش برای این سطوح، آکریلیک مخصوص بتن است. چرا که این پوشش میتواند دمای تا 60 درجه سانتیگراد را تحمل نماید. این پوشش همچنین در برابر مواد شیمیایی نیز مقاوم است.
در مواقعی که رنگ سطح کفپوش کدر یا لکه شود، میتوان با استفاده از سند بلاست، برسهای سیمی مکانیکی و یا برس سیمی دستی نسبت به تمیزکاری آن اقدام نمود. لازم به ذکر است پس از سند بلاست و یا برس زدن، باید مجددا پرشدگی فواصل مورد بررسی قرار گیرد و در صورت نیاز ترمیم شود. چنانچه عمق لکه به اندازهای باشد که با تمیزکاری سطحی از بین نرود، بهتر است کفپوش معیوب تعویض گردد.
نگهداری و تمیزکاری کفپوش بتنی
به طور کلی خیابانها و معابر عمومی در معرض انواع آلودگیها قرار دارند. نگهداری و تمیزکاری سطوح با کفپوش بتنی به خصوص برای مناطقی که زیبایی بصری آنها مهم است نیازمند دقت نظر و مراقبت ویژه است. در مطلب امروز هوم استایل به برخی از انواع مشکلات نگهداری این سطوح پرداختیم. در فروشگاه آنلاین ما میتوانید انواع کفپوشها از جمله تایلهای بتنی را به سادگی خریداری نمایید. برای مشاهده و خرید این تایلها به بخش محوطه سازی مراجعه فرمایید.