عایق کاری ساختمان یکی از مراحل مهم در اجرای آن میباشد. چرا که با این روش تا حد زیادی در هزینههای تامین انرژی صرفهجویی شده و آسایش و راحتی ساکنان افزایش خواهد یافت. به عنوان مثال با استفاده از عایق صوتی میتوان از ورود سر و صدای اضافی تا حد زیادی جلوگیری کرد. با عایقهای حرارتی نیز میتوان خروج گرما در فصول سرد را محدود نمود. بنابراین عایقها روش خوبی برای راحتتر کردن زندگی و فعالیت ساکنان در خانهها، کارمندان در محیط کار یا دانشآموزان و دانشجویان در محیطهای آموزشی میباشند. در مطلب امروز هوم استایل قصد داریم انواع عایق ساختمانی از جمله عایق رطوبتی را بررسی کنیم و مزایای استفاده از آنها را مورد مطالعه قرار دهیم. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
عایق کاری ساختمان چیست؟
به طور کلی عایق کاری به فرایندهایی گفته میشود که به کمک متریالهای مختلف و با هدف جلوگیری از انتقال صوت، حرارت یا رطوبت انجام میگیرد. عایق کاری ساختمانها در بخشهای مختلف بنا مانند دیوارها، سقف و کف انجام میشود.
فرایند عایق کردن ساختمانها شامل چندین مرحله است. البته این مراحل در عایقهای مختلف ممکن است مقداری متفاوت باشند اما روند کلی مشابه است. اولین مرحله مشخص کردن سطحی است که نیاز به عایق شدن دارد. سپس سطح مورد نظر پاکسازی میشود و گرد و غبار و آلودگیها از روی آن زدوده میشود. در مرحله بعد عایقهای ساختمانی در محل مورد نظر اجرا میشوند و در مرحله آخر عایق کاری ساختمان، سطح عایق شده را تثبیت میکنند.
انواع عایق ساختمانی
به طور کلی میتوان عایقهای ساختمانی را به سه دسته تقسیم کرد: عایق حرارتی، عایق رطوبتی و عایق صدا. در ادامه راجع به هر کدام از این عایقها بیشتر میخوانید.
عایق حرارتی
عایقهای حرارتی میتوانند انتقال حرارت از ساختمان به بیرون را به میزان زیادی کاهش دهند. به این ترتیب این عایقها در ایجاد آسایش حرارتی به ویژه در فصول سرد نقش مهمی ایفا میکنند و مصرف انرژی را در بناها کاهش خواهند داد. از جمله عایقهای حرارتی پرکاربرد میتوان به پشم شیشه و پشم سنگ اشاره کرد که در ادامه بیشتر با آنها آشنا خواهیم شد.
پشم شیشه نوعی عایق حرارتی است که از الیاف معدنی در ترکیب با رزین تولید میشود. ضخامت و تراکم بافت در کنار وزن سبک پشم شیشه آن را به عایق حرارتی خوبی تبدیل کرده است.
عایق سلولزی یکی دیگر از انواع عایق ساختمانی حرارتی است. این عایق از خمیر کاغذ و چند ماده شیمیایی ساخته میشود. عایقهای سلولزی هم به صورت پنل و هم به صورت فشرده در میان دیوارها قابل استفاده میباشند. این عایقها علاوه بر جلوگیری از انتقال حرارت نوعی عایق صدا نیز محسوب میشوند.
یکی دیگر از عایقهایی که کاربرد دوگانه عایق حرارتی و صوتی را دارد، پشم سنگ است. پشم سنگ از ذوب کردن نوعی سنگ آذرین به نام بازالت به دست میآید. این ماده اولیه را به صورت الیاف بسیار ظریفی درمیآورند که همان عایق پشم سنگ است. پشم سنگ رسانایی حرارتی بسیار کمی دارد و به همین علت انتقال گرما و حرارت را بسیار کند میکند.
عایق رطوبتی
عایق رطوبتی به منظور جلوگیری از نفوذ رطوبت در سطوح مختلف ساختمان از جمله دیوار، سقف و کف به کار میرود. عایقهای رطوبتی را میتوان در سه گروه دستهبندی کرد: عایق نما، عایق استخر و عایق بام.
عایق نما یکی از پرکاربردترین عایقهای رطوبتی است که در سطح دیوارهای ساختمان استفاده میشود. از جمله این عایقها میتوان به عایق ایزوپروف و ژلهای عایق اشاره کرد. عدم استفاده از عایقهای رطوبتی در نمای ساختمان میتواند منجر به تخریب نما و نفوذ رطوبت به داخل ساختمان شود.
نوع دیگری از عایقهای رطوبتی، عایق استخر است که کاربرد آن در استخرها و حوضها است. البته عایقهای مناسب استخر خود انواع گوناگونی دارند که یکی از آنها عایقهای رطوبتی دو جزئی است. از این عایقها میتوان در سطح بام نیز استفاده کرد. به طور کلی عایقهای رطوبتی استخر مناسب فضای باز هستند و مقاومت خوبی در برابر نفوذ رطوبت دارند.
نوع سوم عایقهای رطوبتی، عایق بام ساختمان است. بام ساختمان به این علت که در معرض مستقیم بارش باران و برف قرار دارد، حتما باید عایق کاری شود. ایزوگام از عایقهای متداول در پوشش بام میباشد. سبکی وزن و نصب ساده از مزایای ایزوگام محسوب میشوند. برای نصب آن رولهای ایزوگام را به کمک چسب یا حرارت به سطح بام میچسبانند. از جمله عایقهای جدیدی که برای عایق کردن بام استفاده میشوند عایقهای قیری پلیمری هستند.
عایق صوتی
زندگی در شهرهای پر سر و صدا میتواند آثار مخربی بر سلامت افراد بگذارد. به منظور جلوگیری از این آثار مخرب در خانهها، ادارات و مراکز آموزشی میتوان از عایق صدا استفاده کرد. عایقهای صوتی به گونهای طراحی میشوند که صوت را جذب کنند یا مسیر آن را تغییر دهند. به این ترتیب عایق صدا از انتقال سر و صدا به داخل ساختمان جلوگیری میکند. نمد ترموفیوز، پشم سنگ، فایبرگلاس، تختههای چوبی و پنلهای تزیینی از جمله عایقهای صوتی پرکاربرد هستند که در ساختمانهای مسکونی، اداری، آموزشی و استودیوهای موسیقی به کار میروند. در ادامه انواع عایق صدا را به طور اجمالی بررسی میکنیم.
نمد ترموفیوز یک عایق صوتی است که از الیاف طبیعی ساخته میشود. بافت متراکم و دانسیته بالای نمد ترموفیوز عاملی است که آن را به یک عایق صوتی مناسب تبدیل میکند. این تراکم در بافت نمد ترموفیوز باعث کاهش نفوذ سر و صدای بیرون خواهد شد.
یکی دیگر از انواع عایق صدا، تخته چوبی فشرده است. این تختهها از قرار گرفتن لایههای چوب به صورت متراکم بر روی یکدیگر تولید میشوند. با استفاده از این تختهها بر روی دیوارها میتوان تا حدی از انتقال صوت جلوگیری کرد.
اگر به دنبال عایقی هستید که بتوان آنها را بر روی دیوار یا سقف نصب کرد و در عین حال زیبا و چشمنواز هم باشد، عایق صوتی تزیینی گزینه خوبی برای شما خواهد بود. این پنلهای تزیینی در رنگها و طرحهای جذاب و متنوعی تولید میشوند و به شما امکان انتخاب از میان گزینههای زیادی را خواهند داد.
فایبرگلاس نیز نوعی عایق صوتی است که به علت وزن سبک در صنعت ساخت و ساز بسیار پرکاربرد است. این عایق از ترکیب مواد پلیمری و پشم شیشه تولید میشود و معمولا به صورت تختهای مورد استفاده قرار میگیرد.
عایق تابشی
یکی دیگر از روشهای عایق کاری ساختمان استفاده از عایقهای تابشی است. این عایقها معمولا بر روی پشت بام و زیر شیروانیها نصب میشوند. کار عایق تابشی بازتاباندن نور خورشید و جلوگیری از نفوذ گرما و حرارت آن به درون ساختمان است. این نوع عایقها در مناطق گرمسیر و فصول گرم سال اهمیت زیادی دارند. چرا که میتوانند با بازتابش پرتوهای خورشید از گرم شدن درون خانهها، ادارات و سایر بناها جلوگیری کنند. یکی از متداولترین انواع عایق تابشی، ورقهای فویلی میباشند که به سادگی بر روی بام نصب میشوند.
عایق بندی پنجرهها
علاوه بر سقف، کف و دیوارهای ساختمان با عایق بندی پنجرهها نیز میتوان یک قدم دیگر در کاهش انرژی مصرفی در بنا برداشت. پنجرهها را میتوان به وسیله چسبهای مخصوص سیلیکونی عایق بندی کرد و نفوذ سرما از طریق پنجره را مسدود نمود. این چسبها و یا درزگیرها علاوه بر حفظ گرمای ساختمان، میزان انتقال صوت را نیز کاهش خواهند داد.
مزایای عایق کاری ساختمان
عایق کاری ساختمانها به دلایل متعددی انجام میشود. در واقع استفاده از انواع عایق ساختمانی مزایای بسیاری دارد که باعث میشود مهندسان ساختمان و کارفرمایان آنها را در پروژههای خود در نظر بگیرند. در ادامه به بررسی این مزایا میپردازیم.
مصرف بهینه انرژی
میتوان گفت یکی از مزایای اصلی عایقها بهینهسازی مصرف انرژی است. عایقهای به کار رفته در ساختمان با کاهش انتقال حرارت از داخل به خارج یا برعکس به کاهش مصرف انرژی در ساختمانها کمک میکنند. عایق حرارتی در فصول سرد مانع خروج گرما میشود و در فصول سرد نیز از گرم شدن بیش از حد ساختمان و خروج هوای سرد جلوگیری میکند.
آسایش و راحتی بیشتر ساکنان
استفاده از عایقهای مختلف میتواند با کاهش عناصری مانند صداهای اضافی یا جلوگیری از عدم نفوذ رطوبت راحتی و آسایش ساکنان را تضمین میکند و کیفیت زندگی آنها را افزایش خواهد داد.
محافظت از ساختمان و رعایت مسائل بهداشتی
نفوذ رطوبت به لایههای مختلف بنا میتواند منجر به تخریب یا آسیب زدن به آن شود. به عنوان مثال ممکن است در صورت نفوذ مدام رطوبت، بخشهایی از بنا ترک بخورد یا پوسیده شود. از طرفی فضاهای مرطوب محل مناسبی برای رشد انواع قارچ و باکتری هستند که میتواند سلامت ساکنان خانهها را تهدید کند. به همین علت عایقهای رطوبتی در حفظ ایمنی بنا و سلامت ساکنان آن نیز اهمیت دارند.
افزایش ارزش ساختمان با عایق کاری
بدیهی است که بناهایی که به خوبی عایق کاری شدهاند جذابیت بیشتری برای خریداران و سرمایهگذاران خواهند داشت. در نتیجه قیمت آنها بالاتر خواهد رفت. چرا که ساکنان آنها ایمنی و آسایش بیشتری نسبت به ساختمانهای با عایق کاری نامناسب خواهند داشت. همچنین مصرف انرژی این ساختمانها نیز بسیار کمتر خواهد بود.
حفاظت از محیط زیست
مزیت دیگر استفاده از عایقها و به ویژه عایقهای حرارتی و رطوبتی حفاظت از محیط زیست است. به علت کاهش مصرف انرژی در ساختمانها و بهینه شدن آن مصرف گازهای گلخانهای و همچنین مصالح ساختمانی نیز تا حد زیادی کاهش مییابد.
در مطلب امروز هوم استایل فرایند عایق کاری و انواع عایق ساختمانی را مورد بررسی قرار دادیم. امروزه به کار بردن عایق رطوبتی، عایق صدا و حرارتی در ساختمانها یکی از مراحل اصلی در ساخت و ساز به شمار میرود. مزایای بسیار زیاد عایقها آنها را به عناصری ارزشمند در بناها تبدیل کرده است. به طور کلی میتوان گفت که ایجاد آسایش و راحتی بیشتر، کاهش مصرف انرژی، حفظ محیط زیست و حفظ ایمنی ساختمان از جمله مزایای عایقهای ساختمانی میباشند. با خرید عایقهای رطوبتی، حرارتی و صوتی باکیفیت و اجرای صحیح آنها میتوان از این مزایا بهرهمند شد. ما در فروشگاه آنلاین هوم استایل انواع عایق رطوبتی و صوتی ساختمان را ارائه میکنیم. برای مشاهده و خرید این عایقها میتوانید به بخش اجزای ساختمان مراجعه فرمایید.