راه پله یکی از اجزای مهم هر ساختمان است که امکان دسترسی به طبقات مختلف بنا و سیرکولاسیون عمودی را فراهم می‌نماید. علاوه بر این، طراحی پله‌های بنا نقش مهمی در ظاهر ویلا یا آپارتمان نیز ایفا می‌کنند. در واقع راه پله‌ها به علت مساحت قابل توجهی که اشغال می‌کنند، از زوایای مختلف دیده می‌شوند. بنابراین نقش مهمی در طراحی دکوراسیون خانه‌ها خواهند داشت. وجود مدل‌های مختلف راه پله مانند راه پله گرد یا پله L شکل، ممکن است تصمیم‌گیری در انتخاب فرم پله را برای شما دشوار کند. به همین علت در مطلب امروز هوم استایل انواع راه پله‌ها و اجزا آن‌ها مانند قرنیز سنگی و نرده سنگی را به شما معرفی خواهیم کرد. تا پایان ما را همراهی نمایید.

اجزا راه پله

شاید به نظر برسد که هر راه‌پله تنها از تعدادی پله تشکیل شده است. این حرف تا حدی صحیح است؛ اما در معماری و طراحی ساختمان هر بخش از پله عنوان خاص خود را دارد. در ادامه اجزا راه‌پله را به شما معرفی خواهیم کرد.

کف پله: سطح روی پله که پا روی آن قرار می‌گیرد کف پله نام دارد و به صورت استاندارد 30 سانتی متر است.

ارتفاع پله: به قسمت عمودی پله یا فاصله بین دو پله، ارتفاع پله گفته می‌شود. این بخش به طور استاندارد 16 تا 18 سانتی متر می‌باشد.

پیشانی پله: بخش عمودی که زیر سنگ کف پله قرار دارد، پیشانی پله نامیده می‌شود. برخی طراحان در این بخش از سنگ‌ها یا تایل‌های رنگی برای زیبایی بیشتر راه‌پله استفاده می‌کنند.

طراحی-پله
تصویر شماره 1 – یکی از ایده‌های جذاب در طراحی پله، استفاده از تایل‌ها و کاشی‌ها در پیشانی پله است.

پاگرد: پاگرد در واقع سطحی افقی است که پس از تعدادی پله به عنوان محلی برای استراحت در نظر گرفته می‌شود.

چشم پله: به فاصله بین بازوها یا ردیف‌های پله، چشم پله گفته می‌شود. چشم پله بسته به نوع راه پله می‌تواند گرد، مثلثی یا مستطیل شکل باشد.

انواع راه پله

همان‌طور که اشاره شد راه‌پله‌ها علاوه بر فراهم نمودن دسترسی بین طبقات مختلف می‌توانند یک عنصر تزئینی در طراحی داخلی و نمای بیرونی ساختمان نیز محسوب شوند. راه پله‌ها را می‌توان از دو نظر تقسیم‌بندی کرد: از نظر فرم و از نظر متریال. ابتدا به مدل‌های مختلف آن‌ها می‌پردازیم و سپس انواع متریال‌های قابل استفاده در ساخت راه‌پله‌ها را بررسی خواهیم کرد.

پله‌های مستقیم

پله‌های مستقیم ساده‌ترین و ابتدایی‌ترین نوع هستند. این پله‌ها تنها به کف طبقه اول و سقف طبقه بعدی تکیه می‌کنند. نکته مهم در ساخت آن‌ها این است که باید فضای طولی کافی در اختیار داشته باشید. اگر راه‌پله طول زیادی داشته باشد باید یک پاگرد نیز در میان آن در نظر گرفته شود.

پله-مستقیم
تصویر شماره 2 – پله‌های مستقیم در خانه‌هایی با فضای کافی می‌توانند به عنصری شاخص در طراحی داخلی تبدیل شوند.

راه پله L شکل

اگر پله‌های مستقیم پس از پاگرد 90 درجه بچرخند، به پله L شکل تبدیل خواهند شد. این پله‌ها به دو دیوار تکیه می‌کنند و معمولا در گوشه‌ ساختمان اجرا می‌شوند. پله‌های L شکل از نظر بصری می‌توانند بسیار جذاب باشند. این پله‌ها به دلیل وجود پاگرد از پله‌های مستقیمِ بدون پاگرد ایمن‌تر خواهند بود. اگر به فکر طراحی یک راه پله دوبلکس هستید، پله‌های L شکل می‌توانند گزینه خوبی برای شما باشند.

پله‌های دو طرفه

این پله‌ها از رایج‌ترین انواع راه پله در ساختمان‌ها و به ویژه آپارتمان‌ها هستند. پله‌های دو طرفه از دو بازو یا ردیف پله که موازی یکدیگر هستند، شکل می‌گیرند. پس از هر ردیف از پله‌ها، یک پاگرد قرار می‌گیرد و ردیف بعدی با زاویه 180 درجه نسبت به ردیف اول قرار خواهد داشت. به پله‌های دو طرفه، پله U شکل نیز می‌گویند.

راه پله سه طرفه

در صورتی که فضای کافی برای ساخت پله‌های L شکل یا دو طرفه وجود نداشته باشد، می‌توانید پله‌های سه طرفه طراحی کنید. این پله‌ها سه بازو دارند که پس از هر بازو یک پاگرد قرار می‌گیرد. سپس با چرخشی 90 درجه، پاگرد به ردیف بعدی پله‌ها متصل خواهد شد.

پله چهار طرفه

نوع دیگری از راه پله، پله‌های چهار طرفه می‌باشند. این پله‌ها مشابه پله‌های سه طرفه هستند اما یک ردیف پله و یک پاگرد بیشتر دارند.  

راه پله گرد یا حلزونی

راه پله گرد یک مدل جمع و جور برای فضاهای کوچک است. بنابراین می‌توان از این نوع پله‌ها برای خانه‌هایی با فضای محدود استفاده کرد. همچنین از این راه پله‌ها می‌توان برای خانه‌های ویلایی با سازه‌های سبک نیز بهره برد. راه پله گرد نیازی به متصل شدن به دیوارها یا ستون‌ها ندارد و خود دارای یک محور مرکزی است که بر آن تکیه می‌کند.  

پله مارپیچ فلزی با نرده نهالسان
پله مارپیچ فلزی با نرده نهالسان

پله‌های منحنی

این پله‌ها با انواع گرد تفاوت دارند. پله‌های گرد مسیری مارپیچ حول یک دایره را طی می‌کنند؛ در حالی که پله‌های منحنی مسیری با شعاع بزرگ‌تر دارند و در نهایت یک دایره کامل را طی نخواهند کرد. در واقع مسیر این پله‌ها یک کمان از دایره خواهد بود. این پله‌ها نیز می‌توانند گزینه مناسبی به عنوان یک راه پله دوبلکس باشند.

انواع-راه-پله
تصویر شماره 3 – پله منحنی یکی از انواع راه پله است که معمولا در ویلاها و خانه‌های با مساحت زیاد استفاده می‌شود.

راه پله‌های خاص

علاوه بر فرم‌های معمول در طراحی راه‌پله که به آن‌ها اشاره کردیم، اخیرا شاهد طراحی انواع دیگری از راه‌پله‌ها نیز هستیم که طراحی خاص و منحصر به فردی دارند. از جمله آن‌ها می‌توان به راه‌پله‌های شناور که در قسمت پیشانی پله باز هستند، اشاره کرد که ظاهری بسیار جذاب و متفاوت دارند. مورد دیگر استفاده از نورپردازی در پیشانی پله است که در هنگام غروب آفتاب و شب‌ها جلوه‌ای زیبا به منزل شما خواهد داد.

راه-پله-خاص
تصویر شماره 4 – اگر به دنبال طرحی خاص برای راه‌پله منزلتان هستید، راه‌پله‌ شناور همراه با نورپردازی گزینه ایده‌آلی خواهد بود.

پله‌ها از نظر متریال ساخت

پس از شناخت انواع مدل‌های راه‌پله‌ها، باید با متریال‌های مختلفی که در ساخت آن‌ها به کار می‌رود نیز آشنا شویم. در ادامه به برخی از رایج‌ترین آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

پله‌های سنگی

یکی از انواع راه‌پله، نوع سنگی آن است. پله‌های سنگی معمولا در خانه‌های با سبک طراحی کلاسیک یا نئوکلاسیک به کار می‌روند. این پله‌ها ظاهری لوکس به منازل می‌بخشند و از نظر بصری سنگین‌تر از مصالحی مانند چوب هستند. از اجزا اصلی آن‌ها می‌توان به نرده سنگی اشاره کرد. بر روی صراحی‌های نرده نیز قرنیز سنگی قرار می‌گیرد و ظاهر تجملی‌تری به راه‌پله می‌دهد.

قرنیز سنگی یاقوت مدل گل و بوته
قرنیز سنگی یاقوت مدل گل و بوته

راه پله‌ چوبی

پله‌های چوبی یکی از انواع محبوب و پرطرفدار هستند که به ویژه در راه پله دوبلکس ویلایی استفاده می‌شوند. چوب، ظاهری گرم و صمیمی به فضا می‌افزاید و با سبک‌های مختلف طراحی داخلی از جمله مدرن، روستیک و کلاسیک به خوبی هماهنگ می‌شود.

پله‌های ساخته شده از چوب و فلز

نوع دیگری از پله‌ها از ترکیب دو متریال چوب و فلز ساخته می‌شوند. این پله‌ها ظاهری مدرن و امروزی دارند و به همین علت در ویلاهای مدرن بسیار پرکاربرد هستند. طراحان برای القای حس سبکی و شفافیت گاهی از نرده‌های شیشه‌ای در ترکیب با متریال‌های دیگر از جمله چوب، در راه‌پله‌ها استفاده می‌کنند.

پله-چوبی
تصویر شماره 5 – نوع جدیدی از راه‌پله‌ها ترکیبی از دو یا چند متریال مانند چوب و فلز هستند که ظاهری شیک و مدرن دارند.

در مطلب امروز به انواع راه پله از جمله راه پله گرد و همچنین متریال‌های رایج در ساخت آن‌ها پرداختیم. راه‌پله‌ها می‌توانند یک عنصر شاخص طراحی در هر فضا باشند و به جذابیت بیشتر آن کمک کنند. در بخش اجزای پله فروشگاه آنلاین هوم استایل، انواع پله، سنگ پله و قرنیز موجود است. با مراجعه به این بخش می‌توانید به راحتی سفارش خود را ثبت نمایید و کالاهای مورد نظرتان را در زمانی کوتاه دریافت کنید.