طراحی داخلی بخشی از حرفه معماری است که به کمک عناصر مختلف سعی در کاربردی‌تر و زیباتر کردن فضاهای داخلی دارد. از آنجایی که فضاهای تجاری و اداری به منظور تحقق یک یا چند هدف تجاری مشخص ساخته می‌شوند، به طراحی داخلی هدفمندی نیز نیاز دارند. طراحی دکوراسیون اداری و تجاری طیف وسیعی از ساختمان‌ها را در بر می‌گیرد. از جمله این فضاها می‌توان به دفاتر کار، رستوران‌ها، فروشگاه‌ها و دکوراسیون کافی شاپ اشاره کرد. طراحی دکوراسیون هر یک از این فضاها باید با توجه به کاربری و متناسب با آن انجام شود. اما اصولی کلی برای طراحی و اجرای دکوراسیون اداری و تجاری وجود دارد که آشنایی با آن‌ها برای طراحی این نوع فضاها ضروری است. در مطلب امروز هوم استایل قصد داریم این اصول و نکات اساسی را برای به وجود آوردن فضایی ایده آل بررسی نماییم. تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.  

اهداف اصلی طراحی دکوراسیون اداری و تجاری

طراحی مناسب و اصولی دکوراسیون در فضاهای تجاری، ضمن معرفی هویت برند، به جذب مشتریان بیشتر و ماندن آن‌ها در فضا می‌انجامد. همچنین امکان بازگشت مجدد مشتریان به چنین محیطی بیشتر از فضایی با دکوراسیون نامناسب خواهد بود. در رابطه با اهمیت دکوراسیون در فضاهای اداری، می‌توان چند نکته را در نظر گرفت. اولین مورد مشابه آنچه در ارتباط با فضاهای تجاری گفته شد، تاکید بر هویت برند شرکت و نمایش آن به مراجعان است. موضوع بعدی استفاده بهینه از فضا و بالا بردن بهره‌وری کارمندان می‌باشد. می‌توان گفت که این موارد از اهداف اصلی در طراحی فضاهای اداری و تجاری هستند و علاوه بر ایجاد محیطی زیبا، کارایی و فروش را نیز افزایش خواهند داد.

نقش طراحی و اجرای مناسب دکوراسیون در موفقیت دفتر کار و فضای تجاری

همان‌طور که گفته شد، در فضاهای تجاری و اداری به دنبال جذب مشتری بیشتر و بهره‌وری بالاتر کارمندان هستیم. اهمیت طراحی دکوراسیون در این فضاها این است که می‌توانند به محقق شدن این اهداف کمک کنند. در واقع یک طراحی ایده‌ آل می‌تواند در موفقیت هر کسب و کار تاثیری چشمگیر داشته باشد. فروشگاه‌ها، رستوران‌ها و هر فضای تجاری دیگر زمانی می‌توانند سود بیشتری کسب کنند، که قادر به جذب و حفظ مشتریان بیشتر باشند. یک فضای نامرتب، کم‌ نور و ناکارآمد باعث می‌شود که خریداران احساس ناخوشایندی داشته باشند. در نتیجه آن‌ها تمایلی به بازگشت مجدد به آن محیط را نخواهند داشت. به طور مشابه در مورد دکوراسیون دفتر کار می‌توان گفت که فضاها باید به گونه‌ای طراحی شوند که محیطی آرام و مناسبی برای کارمندان باشند. یک دکوراسیون اداری با نور نامناسب و بدون نظم می‌تواند بهره‌وری افراد را تا حد زیادی کاهش دهد.   

دکوراسیون-کافی-شاپ
تصویر شماره 1 – دکوراسیون کافی شاپ، رستوران و دفتر کار مناسب علاوه بر جذب مشتریان بیشتر، در معرفی هویت برند و همچنین استفاده بهینه از فضا نیز نقش مهمی خواهد داشت.

بنابراین می‌توان گفت وجود یک طراحی داخلی خوب برای فضاهای تجاری و اداری یک نیاز غیر قابل انکار است. اما چگونه می‌توان به چنین دکوراسیون مناسبی دست یافت؟ در ادامه اصول طراحی این فضاها را با شما به اشتراک می‌گذاریم.

اصول طراحی فضاهای اداری و تجاری

دکوراسیون داخلی و توسعه برند

یکی از مواردی که در طراحی داخلی فضاهای اداری و تجاری بسیار اهمیت دارد، توجه به هویت برند است. پیش از آغاز طراحی باید مشخص نمایید که هویت برند و مدل کسب و کار شما چگونه در فضا تجسم می‌یابد. برای این کار باید اولویت‌ها و اهداف تجاری کسب و کار خود را مرور کنید. سپس بر اساس برنامه تجاری سعی کنید که فضایی نزدیک به آن را تصور نمایید.  

برنامه‌ فیزیکی در دکوراسیون اداری و تجاری

در هر پروژه معماری و طراحی داخلی، پیش از آغاز طراحی باید درک درستی از فضاهای مورد نیاز و تعداد آن‌ها وجود داشته باشد. برنامه‌ریزی فیزیکی مرحله‌ای است که در آن انواع فضاها و مساحت آن‌ها تعیین می‌گردد. این مساحت‌ها را بر اساس تعداد افرادی که از بنا استفاده می‌کنند و استانداردهای موجود، مشخص می‌کنند. بنابراین اگر قصد دارید یک فضای اداری یا تجاری ایده آل طراحی کنید باید این مرحله را به دقت پیش ببرید. یک برنامه‌ فیزیکی مناسب و استاندارد کار شما برای طراحی فضا را بسیار ساده‌تر خواهد کرد.

طراحی سیرکولاسیون فضا

سیرکولاسیون در معماری و طراحی داخلی به معنای الگو و شیوه رفت و آمد در یک ساختمان است. در واقع یکی از مسئولیت‌های معماران و طراحان داخلی، طراحی و سازماندهی مناسب مسیرهای ارتباطی بین عملکردهای مختلف در یک بنا می‌باشد. به این منظور باید روابط بین فضاهای مختلف موجود در محیط اداری یا تجاری شناخته و ارزیابی شوند. اولین موضوعی که در طراحی سیرکولاسیون باید در نظر داشته باشید، ایجاد امکان دسترسی راحت به تمام بخش‌های ساختمان برای افراد است.

مورد دیگری که در سیرکولاسیون اهمیت دارند، ورودی‌ها و ارتباط بین مسیرها و فضاها است. به عبارت دیگر چگونگی ورود به هر فضا و اتصال آن‌ها به یکدیگر و همچنین نوع مسیرها نیز باید به درستی طراحی شوند. توجه داشته باشید که طراحی سیرکولاسیون باید هم به صورت افقی برای فضاهای موجود در یک طبقه و هم به صورت عمودی برای مشخص شدن نوع ارتباط طبقات مختلف با یکدیگر انجام شود. 

دکوراسیون-فروشگاه
تصویر شماره 2 – طراحی صحیح سیرکولاسیون باعث می‌شود که کارمندان و مشتریان به راحتی به بخش‌های مختلف دکوراسیون فروشگاه یا محل کار دسترسی داشته باشند.

در طراحی روابط بین فضاها در دکوراسیون دفتر کار و محیط‌های تجاری، باید تلاش شود که کارآمدترین گردش کار و دسترسی به وجود آید. همچنین تجریه مشتریان و مراجعان نیز اهمیت بسیار زیادی در این موضوع خواهد داشت و فضای طراحی شده باید بهترین تجربه ممکن را برای افراد به ارمغان آورد. به طور خلاصه طراحی و اجرای دکوراسیون اداری و تجاری باید برای تمام کاربران، چه کارمند باشند و چه مشتری، مناسب باشد.

طراحی دیاگرام‌های اولیه

پس از مشخص شدن نیازها و مساحت فضاها و همچنین چگونگی ارتباط آن‌ها با یکدیگر، دیاگرام‌های اولیه طراحی می‌شوند. در این دیاگرام‌ها محل قرارگیری بخش‌های مختلف و چیدمان فضاها به صورت شماتیک تعیین می‌گردد. در واقع در این مرحله اطلاعاتی که در مراحل قبل به دست آورده‌اید را سازماندهی می‌کنید. بنابراین می‌توان گفت که دیاگرام‌ها مهم‌ترین جنبه‌های پروژه و کلیت آن را مشخص می‌کنند. در این مرحله می‌توانید چندین دیاگرام طراحی کنید و در نهایت با بررسی جنبه‌های مختلف، بهترین آن‌ها را برای اجرا انتخاب نمایید.

آماده‌سازی پلان‌ها، نماها و مقاطع پروژه

در مرحله بعد و پس از قطعی شدن دیاگرام اولیه نوبت به آماده کردن مدارک پروژه از جمله پلان‌ها، نماها و مقاطع می‌رسد. این کار معمولا توسط نرم‌افزارهایی مانند اتوکد انجام می‌شود. در این نقشه‌ها باید تمام فضاها به دقت در محل مناسب قرار گیرند و ابعاد و مساحت آن‌ها نیز لحاظ شوند. این مدارک حاوی جزئیات و مشخصات بخش‌های مختلف برای مرحله اجرای دکوراسیون اداری و تجاری هستند.

مشخص کردن سبک دکوراسیون اداری و تجاری

زمانی که قصد دارید یک فضای اداری و تجاری موفق طراحی کنید، باید در مورد سبک طراحی آن نیز تصمیم بگیرید. سبک طراحی دکوراسیون حس و حال کلی فضا را مشخص می‌کند و انتخاب مبلمان و رنگ‌ها نیز به آن وابسته است. به منظور انتخاب سبک مناسب در دکوراسیون دفتر کار و فضای تجاری باید چندین عامل را در نظر داشته باشید. هویت برند و مشتریان و مراجعان کسب و کار از جمله مهم‌ترین عوامل موثر بر سبک طراحی داخلی هستند.

سبک‌های محبوب و پرطرفدار در طراحی فضاهای اداری و تجاری عبارتند از مدرن، صنعتی، کلاسیک، سنتی، روستیک و مینیمال. بسیاری از کسب و کارهای امروزی با توجه به نوع خدماتی که ارائه می‌دهند از این سبک‌ها در طراحی داخلی خود استفاده می‌کنند. به عنوان مثال در یک کسب و کار مرتبط به فناوری، انتخاب سبک دکوراسیون مدرن یا صنعتی انتخابی منطقی به نظر می‌رسد. یا در یک رستوران خانوادگی می‌توانید از سبک سنتی و با الهام از معماری گذشته برای دکوراسیون استفاده نمایید.  

ایجاد فضاهای منعطف و کاربردی

زمانی که صحبت از طراحی داخلی فضاهای اداری و تجاری به میان می‌آید، یکی از نکات اصلی و مهم توجه به انعطاف‌پذیر بودن بخش‌های مختلف است. فضاهای منعطف به شما امکان می‌دهند که هر زمان نیاز داشته باشید، آن‌ها را تغییر دهید و به صورت دیگری به کار ببرید. به عبارت دیگر دکوراسیون اداری و تجاری باید به گونه‌ای طراحی شوند که در طول زمان و با توجه به شرایط، بتوانید مبلمان و تجهیزات را جابه‌جا نمایید.

دکوراسیون-اداری
تصویر شماره 3 – انعطاف پذیر بودن دکوراسیون اداری و تجاری به افراد امکان می‌دهد که با صرف زمانی کوتاه، فضا را با نیازهای خود تطبیق دهند.

این نکته را می‌توان در هر فضای تجاری از جمله فروشگاه‌های لباس، دکوراسیون کافی شاپ و رستوران و به ویژه دکوراسیون دفتر کار اعمال کرد. روش‌های خلاقانه بسیاری به این منظور وجود دارد که به صاحبان کسب و کار و کارمندان ادارات اجازه می‌دهد که با توجه به نیاز خود تغییرات سریع و آسانی را در دکوراسیون ایجاد نمایند. استفاده از پارتیشن‌ها و مبلمان جداکننده قابل انتقال، یکی از روش‌های مناسب برای ایجاد فضاهای منعطف و کاربردی است. به عنوان نمونه دفتر کاری را تصور کنید که بخش‌های مختلف آن با پارتیشن تفکیک شده‌اند، در صورت نیاز به یک فضای جلسه می‌توان به سادگی با تغییر محل پارتیشن‌ها و جابه‌جایی مبلمان چنین فضایی را ایجاد کرد.

بهره بردن از فناوری روز در اجرای دکوراسیون اداری و تجاری

در سال‌های اخیر استفاده از فناوری‌های جدید در خانه‌ها و ساختمان‌های تجاری و اداری جایگاه ویژه‌ای یافته است. تکنولوژی به صاحبان کسب و کار و مدیران شرکت‌ها در زمینه ایجاد ارتباط سریع میان بخش‌های مختلف و در نتیجه عملکرد بهتر کمک می‌کند. بنابراین در زمان طراحی داخلی نباید نقش تکنولوژی را فراموش کنید. امکاناتی مانند سیستم‌های کامپیوتری، پخش‌کننده‌های چند رسانه‌ای و همچنین کنترل از راه دور نمونه‌هایی از ادغام عملکرد در طراحی داخلی هستند.

تلفیق فضاهای داخل و بیرون

یکی از ترندهای جدید در طراحی فضاهای اداری و تجاری، طراحی بیوفیلیک است. بیوفیلیک به معنی «علاقه به طبیعت» است. در این رویکرد طراحی توجه به طبیعت و محیط بیرون، نقشی کلیدی ایفا می‌کند. در واقع طراحی بیوفیلیک بر نزدیکی بیشتر انسان به طبیعت متمرکز است. به منظور استفاده از رویکرد بیوفیلیک در محیط اداری و تجاری سعی کنید فضای داخل و خارج را تلفیق کنید. اگر بالکن یا حیاطی در اختیار دارید، با قرار دادن مبلمان مناسب در آن، افراد را تشویق به ماندن در آن محیط نمایید. اگر چنین فضایی وجود ندارد، می‌توانید از گل‌ها و گیاهان در فضاهای داخلی بهره ببرید و محیطی سرزنده به وجود آورید. نصب دیوار سبز یا گرین وال نیز ایده دیگری در همین زمینه است.

دکوراسیون-دفتر-کار
تصویر شماره 4 – طراحی بیوفیلیک با تلفیق فضاهای درون و بیرون دکوراسیون دفتر کار را دلپذیرتر و آرامش‌بخش‌تر خواهد کرد.

طراحی بیوفیلیک مزایای بسیاری دارد به عنوان مثال این رویکرد طراحی می‌تواند با ایجاد محیطی سرزنده و دلپذیر، استرس افراد را کاهش داده و خلاقیت آن‌ها را به میزان زیادی افزایش دهد.  

انتخاب مبلمان دکوراسیون اداری و تجاری و چیدمان مناسب آن‌ها

پس از مشخص شدن فضاها و سبک دکوراسیون، باید برای هر بخش، مبلمان مناسب تهیه کنید. این مورد هم در ادارات و هم در انواع فضاهای تجاری اهمیت ویژه‌ای دارد. مبلمان مناسب و استاندارد راحتی مشتریان در محیط‌های تجاری و کارمندان در ادارات را تضمین می‌کند. انتخاب مبلمان در دکوراسیون اداری به فضاهای موجود بستگی دارد و با توجه به آن‌ها تعیین می‌شود. به عنوان مثال اگر در دکوراسیون دفتر کار، فضایی مجزا برای جلسات و اتاق کنفرانس در نظر گرفته شده است، باید میز و صندلی‌های متناسب با این فضا را به فهرست مبلمان مورد نیاز بیفزایید. یا در طراحی اتاق مدیریت، به میز و صندلی مدیریتی نیاز خواهید داشت. همچنین برای کارمندان باید تعداد کافی میز و صندلی ارگونومیک و برای فضای استراحت نیز مبل‌های راحتی در نظر گرفته شود.

صندلی مدیریتی اروند با روکش چرم یا پارچه با روکش چرمی مدل ۴۴۱۴
صندلی مدیریتی اروند با روکش چرم یا پارچه با روکش چرمی مدل ۴۴۱۴

در فضاهای تجاری با توجه به نوع کاربری، نوع و تعداد مبلمان مشخص خواهد شد. به عنوان نمونه در دکوراسیون کافی شاپ یا رستوران به میز و صندلی‌های ناهارخوری، صندلی کانتر و نیمکت‌ برای بخش نشیمن نیاز خواهید داشت. این در حالی است که در یک فروشگاه کفش یا لباس، قفسه‌ها و رگال‌های لباس به تعداد کافی باید خریداری شوند. اگر در فضاهای اداری یا تجاری فضای انتظار نیز وجود داشته باشد، نیمکت‌ها، مبل‌های راحت و صندلی‌هایی برای آن بخش نیز باید تهیه گردد.

ست میز و صندلی ناهارخوری حصیری دکورز مدل جوون
ست میز و صندلی ناهارخوری حصیری دکورز مدل جوون

موضوع دیگری که در رابطه با مبلمان در دکوراسیون اهمیت دارد، نحوه چیدمان آن‌ها است. در این رابطه باید در زمان طراحی، دسترسی‌ها و فضای عبور و مرور کافی برای افراد در نظر گرفته شود. به عبارت دیگر هیچ یک از اجزا مبلمان نباید مانع دسترسی به بخش خاصی شوند یا در رفت و آمد اخلال ایجاد کنند.

پالت رنگ‌ در فضاهای اداری و تجاری

انتخاب رنگ‌های مناسب برای فضاهای تجاری و اداری مورد دیگری است که برای ایجاد یک محیط ایده آل باید مد نظر قرار دهید. از آنجایی که رنگ‌ها، جایگاه ویژه‌ای در طراحی داخلی دارند و می‌توانند بر رفتار و احساسات افراد تاثیر بگذارند لازم است که برای انتخاب آن‌ها زمان و دقت کافی داشته باشید. آشنایی با چرخه رنگ و همچنین انواع رنگ‌های سرد و گرم در انتخاب بهتر پالت رنگ به شما کمک خواهد کرد.

به طور کلی با توجه به نیاز به آرامش ذهنی و تمرکز در فضاهای اداری بهتر است از رنگ‌های خنثی و سرد استفاده کنید. آبی و سبز دو نمونه از رنگ‌های سرد هستند که به تمرکز بهتر افراد کمک می‌کنند. برای داشتن یک پالت رنگ متعادل بهتر است میزانی از رنگ‌های گرم را نیز در کنار رنگ‌های سرد به کار ببرید. رنگ‌های خنثی مانند خاکستری نیز گزینه بسیار خوبی برای دکوراسیون دفتر کار به حساب می‌آیند.

دکوراسیون-اداری
تصویر شماره 5 – انتخاب پالت رنگ در دکوراسیون اداری و تجاری متناسب با هویت برند، کاربری فضا و همچنین به منظور ایجاد زیبایی و تنوع بصری انجام می‌شود.

در رابطه با پالت رنگ فضاهای تجاری نمی‌توان فرمول خاصی ارائه داد. انتخاب رنگ در این فضاها با توجه به کاربری، هویت برند و همچنین مشتریان می‌تواند بسیار متفاوت باشد. به عنوان مثال در دکوراسیون کافی شاپ و رستوران استفاده از رنگ‌های گرم مانند زرد و قرمز می‌تواند غالب باشد. اما در یک فروشگاه لباس ورزشی می‌توانید از رنگ‌های تیره و سرد برای ایجاد فضایی چشمگیر استفاده کنید.  

نورپردازی مناسب در دکوراسیون

یکی دیگر از اصول مهم در طراحی دکوراسیون اداری و تجاری توجه به نورپردازی مناسب است. این امر در تمام فضاها فارغ از نوع کاربری، اهمیت دارد. موضوع مهم در این رابطه بهره‌گیری از نور طبیعی و مصنوع به صورت متناسب می‌باشد. در فضاهای اداری باید برای تمام کارمندان نور کافی فراهم باشد؛ به صورتی که بدون زحمت و آسیب به چشم‌ها بتوانند کار خود را انجام دهند. برای صرفه‌جویی در مصرف انرژی بهتر است میزها و صندلی‌ها را در کنار پنجره‌ها قرار دهید. به این ترتیب امکان استفاده از نور طبیعی در طول روز وجود خواهد داشت.

به طور مشابه در فضاهای تجاری نیز بهتر است تا حد امکان از نور روز بهره ببرید. برای ساعات پس از غروب آفتاب نیز از لوازم روشنایی مناسب و به تعداد کافی استفاده نمایید. در نظر داشته باشید که انتخاب چراغ‌ها باید متناسب با سبک دکوراسیون انجام شود. همچنین وجود تنوع در لوازم روشنایی به جذاب‌تر شدن دکوراسیون کمک خواهد کرد.

چراغ ریلی قابل تنظیم تابان
چراغ ریلی قابل تنظیم تابان

طراحی دکوراسیون اداری و تجاری کاری فراتر از انتخاب رنگ‌ها و ایجاد نورپردازی مناسب است. یک طراحی داخلی حرفه‌ای در نهایت محیطی کاربردی، زیبا و ایمن به وجود خواهد آورد. برای رسیدن به این هدف باید با برنامه‌ فیزیکی مناسب، سیرکولاسیون و عناصر دکوراسیون آشنایی داشته باشید. در مطلب امروز به نکات اساسی طراحی دکوراسیون دفتر کار و انواع فضای تجاری پرداختیم. با توجه به این اصول می‌توانید هویت برند خود را توسعه دهید و کسب و کار خود را رونق ببخشید. اگر قصد خرید انواع مبلمان مناسب برای فضاهای تجاری و اداری را دارید می‌توانید به بخش مبلمان تجاری و اداری در فروشگاه آنلاین هوم استایل مراجعه فرمایید.