طراحی نمای ساختمان همواره یکی از دغدغه‌های اساسی معماران و کارفرمایان بوده است. اهمیت این جنبه از ساخت و ساز در ایجاد جذابیت ظاهری و همچنین محافظت فضاهای داخلی در برابر عوامل محیطی است. سبک‌های مختلفی برای طراحی نمای بیرونی ساختمان وجود دارد که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید. سبک مورد نظر شما با توجه به سبک زندگی، سلیقه، قوانین و مقررات معماری و شهرسازی و همچنین سبک طراحی خانه تعیین می‌شود. از سبک‌های محبوب و رایج در طراحی نما می‌توان به نمای ساختمان مدرن و نمای کلاسیک اشاره کرد. در مطلب امروز هوم استایل این دو سبک و همچنین سبک سنتی را بیشتر بررسی خواهیم کرد و به ویژگی‌های هر کدام از آن‌ها خواهیم پرداخت. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

نمای کلاسیک

همان‌طور که گفته شد نمای خانه‌ای که به خوبی طراحی و اجرا شده باشد نقش بسیار مهمی در ظاهر آن خواهد داشت. در واقع نماها نه تنها هنگام خرید و فروش خانه مهم هستند، بلکه نقشی کلیدی نیز در احساس افراد نسبت به خانه ایفا می‌کنند. معماری کلاسیک سبک منحصر به فردی است که با ویژگی‌های خاص خود شناخته می‌شود. تزئینات و جزئیات پیچیده در این سبک جایگاه ویژه‌ای دارند.

نمای-ساختمان
تصویر شماره 1 – در نمای ساختمان به سبک کلاسیک تاکید ویژه‌ای بر تناسبات و تقارن در اجزا مختلف مانند پنجره‌ها و ستون‌ها وجود دارد.

اما معماری کلاسیک دقیقا چه سبکی است؟ برای آشنایی با نمای کلاسیک باید ابتدا به این پرسش پاسخ دهیم. معماری کلاسیک از یونان و روم باستان سرچشمه گرفته و در طول تاریخ بارها احیا شده است. این سبک بر وجود تناسبات و یکپارچگی بنا متمرکز است. یکی از سبک‌های رایج که از معماری کلاسیک الهام می‌گیرد، سبک نئوکلاسیک است. این سبک در قرن هجدهم و با توجه به اصول کلاسیک در بسیاری از ساختمان‌های آمریکا و اروپا به کار رفت. امروزه نیز افرادی که تمایل دارند از سبک کلاسیک به شکل امروزی در خانه‌های خود استفاده کنند، به سراغ سبک نئوکلاسیک می‌روند. به طور کلی می‌توان گفت که در سبک نئوکلاسیک، معماران پیچیدگی و جزئیات سبک کلاسیک را به شکلی ساده‌ و مدرن به کار می‌برند.  

ویژگی‌های نمای ساختمان کلاسیک

برخی از ویژگی‌های اصلی این سبک عبارتند از تقارن، وجود ستون‌ها و سرستون‌ها در نما، پنجره‌های مستطیل شکل و نمای ساختمان سنگدر ادامه به ارائه توضیح بیشتر در رابطه با هر یک از این ویژگی‌ها می‌پردازیم:

تقارن و تناسب: از مهم‌ترین خصوصیات نمای ساختمان کلاسیک می‌توان به متقارن و متناسب بودن آن اشاره کرد. ساختمان‌های کلاسیک معمولا متقارن هستند و عناصری مانند ستون‌ها و پنجره‌ها در این نماها در فاصله‌ای برابر از یکدیگر قرار می‌گیرند.

استفاده از ستون‌ها در نما: ستون‌ها در سبک کلاسیک در نمای ساختمان دیده می‌شوند و از سرستون‌های کار شده و همراه با تزئینات نیز در آن‌ها استفاده می‌شود.

ورودی مجلل: یکی دیگر از ویژگی‌های نمای ساختمان کلاسیک، طراحی یک ورودی مجلل و با شکوه است. این ورودی‌ها بسیار شاخص طراحی می‌شوند و توجه افراد را به سرعت به خود جلب می‌کنند. در نورپردازی نما به سبک کلاسیک نیز بر تشخص ورودی و نشان دادن تزئیناتی مانند سرستون‌ها و قرنیزهای سنگی تاکید می‌شود.

نمای-کلاسیک
تصویر شماره 2 – یکی از ویژگی‌های مهم در نمای کلاسیک، وجود یک ورودی شاخص است. مرتفع بودن و استفاده از ستون‌ها در دو طرف ورودی به مجلل‌تر شدن آن کمک می‌کنند.

مصالح ساختمانی بادوام: نماهای کلاسیک بسیار مقاوم و با دوام طراحی می‌شوند. به همین علت نمای ساختمان سنگ در این سبک به وفور دیده می‌شود و می‌توان گفت که سنگ جز جدایی‌ناپذیر نمای کلاسیک است. البته مصالحی مانند بتن و آجر نیز در معماری نئوکلاسیک به کار می‌روند.

ابزار پیش ساخته نما نرده سیمانی مدل EL172
ابزار پیش ساخته نما نرده سیمانی مدل EL172

نمای ساختمان مدرن

سبک دیگری که امروزه بسیار محبوبیت دارد و معماران سراسر جهان برای ساخت بناها از آن استفاده می‌کنند، سبک مدرن است. معماری مدرن ابتدا در اروپا ظهور کرد و در اوایل قرن بیستم به سایر نقاط جهان نیز گسترش یافت. در ادامه به ویژگی‌های مهم این سبک معماری نگاهی می‌اندازیم.

ویژگی‌های نمای ساختمان مدرن

استفاده از خطوط مستقیم: خطوط صاف و مستقیم یکی از ویژگی‌های اصلی نمای ساختمان مدرن است. این خطوط بناهای مدرن را از سبک‌هایی مانند کلاسیک و باروک متمایز می‌کنند. ترکیب صفحات عمودی و افقی نیز این نماها را در عین سادگی، بسیار چشمگیر می‌کند.

نمای-ساختمان-مدرن
تصویر شماره 3 – سادگی، خطوط صاف و مستقیم و استفاده از پنجره‌های وسیع از جمله ویژگی‌های یک نمای ساختمان مدرن می‌باشند.

توجه به عملکرد: یکی از اصول معماری مدرن، تمرکز بر عملکرد ساختمان است. در واقع معماران در این سبک ابتدا به نیازهای فضایی و دسترسی‌ها توجه می‌کنند و به این ترتیب فرم بنا را با توجه به عملکردها شکل می‌دهند.

سادگی و فقدان تزئینات: در این سبک جزئیات و تزئینات دقیق و پیچیده که در نماهای کلاسیک وجود دارد، حذف می‌شوند. این تزئینات جای خود را به خطوط ساده و اتصالاتی می‌دهند که به خوبی اجرا شده‌اند.

استفاده از مصالح سنتی به روش‌های جدید: مصالحی مانند چوب، آجر و سنگ در نمای ساختمان مدرن به روش‌های ساده‌ای به کار می‌روند و زیبایی‌شناسی مدرن را منعکس می‌کنند. آجر و سنگ در نماهای مدرن، ساده و بدون تزئینات هستند. مصالح معمولا در صفحات مستطیل شکل تعریف می‌شوند.

استفاده از شیشه در نما: معماران در سبک مدرن به شکلی سخاوتمندانه از شیشه استفاده می‌کنند. پنجره‌ها در این سبک تنها حفره‌هایی به بیرون نیستند، بلکه وسعت زیادی دارند و در بسیاری موارد از کف تا سقف را پوشش می‌دهند. با این کار نور طبیعی به اندازه کافی به فضاهای داخلی می‌رسد و همچنین دید به بیرون نیز فراهم می‌شود.

نمای ساختمان به سبک سنتی

سبک دیگری که می‌توانید در نماسازی ساختمان مورد استفاده قرار دهید، سبک سنتی است. در این سبک المان‌ها و عناصر معماری سنتی ایران مورد توجه قرار می‌گیرند. به کار بردن شیشه‌های رنگی در پنجره‌ها و قوس‌ها و طاق‌ها مثال‌هایی از عناصر سبک نمای سنتی هستند.

طراحی-نما
تصویر شماره 4 – سبک سنتی از لحاظ استفاده از مصالح بومی و نزدیک بودن به خانه‌های روستایی، تا حدی به سبک روستیک شباهت دارد.

مورد دیگری که در این سبک اهمیت دارد استفاده از مصالح سنتی و بومی است. آجر، چوب و کاهگل سه نمونه از مصالح پرکاربرد در سبک معماری سنتی می‌باشند که حال و هوایی روستایی به خانه‌ها می‌دهند.

آجرنما نسوز رستیک مدل متوسط نارنجی
آجرنما نسوز رستیک مدل متوسط نارنجی

کدام سبک طراحی نمای ساختمان برای شما مناسب است؟

اکنون که با ویژگی‌های اصلی نمای کلاسیک، مدرن و سنتی آشنا شده‌اید، تصمیم‌گیری برایتان ساده‌تر خواهد بود. با توجه به سلیقه و علاقه خود سبک دلخواهتان را انتخاب کنید و از ویژگی‌های ذکر شده در طراحی بهره ببرید. در بخش اجزای ساختمان فروشگاه آنلاین هوم استایل می‌توانید انواع مصالح و ابزار مورد نیاز نماسازی را خریداری نمایید.